Kungliga Örlogsmannasällskapet (KÖMS)
Kungliga Örlogsmannasällskapet, KÖMS, stiftades den 15 november 1771 i viceamiral Christoffer Falkengrens bostad Långa Raden 4 på Skeppsholmen. KÖMS är Sveriges äldsta och förmodligen även en av världens äldsta militärvetenskapliga samfund och kan snart se tillbaka på en mer än 250-årig verksamhet. Örlogsmannasällskapets valspråk är ”Med förstånd och styrka”.
Vid sammanträdet den 26 juni 1805 lät Gustav IV Adolf meddela:
Till Oss haven I underdånigst avgivit berättelse om det i Karlskrona varande Örlogsmanna-Sällskapets uppkomst och tillväxt samt till befrämjande av sällskapets ytterligare förkovran i underdånighet anhållit om Vårt omedelbara nådiga hägn för detsamma samt tillstånd att såsom ett dyrbart vedermäle av detta hägn och beskydd få kalla sig Kungliga Örlogsmannasällskapet, varjämte I till oss överlämnat de stadgar, varom sällskapet vid dess inrättning år 1771 överenskommit, och tillika begärt, att Wi i nåder täcktes tilldela detsamma sådana stadgar, som Wi pröva det efter en ökad vikt och betydelse till framtida efterlevnad hava av nöden. I anledning härav är till Eder Vår nådiga vilja och befallning, att I försäkren detta nyttiga samfund om det nådiga hägn och beskydd, varmed Wi vilja detsamma omfatta, ävensom det Wi tillåta, att det hädanefter får kalla sig Kungl. Örlogsmanna-Sällskapet; viljandes Wi oss framdeles i nåder yttra över de för sällskapet till Vår nådiga prövning inlämnade stadgar.
Stockholms slott den 9 maj 1805
Från den 9 maj 1805 är KÖMS en av de kunglig akedemierna.
Kungl. Örlogsmannasällskapet består av 348 ledamöter varav:
Tre Förste hedersledamöter
Tjugosex Hedersledamöter
Tvåhundranittionio Ordinarie ledamöter
Tjugo Korresponderande ledamöter
Faleristiskt så har KÖMS 3 stycken medaljer de kan dela ut till förtjänta personer samt ett hedersomnämnande. Dessa medaljer är äldre medaljer som gjordes bärbara 1999.
Kungl. Örlogsmannasällskapet guldmedalj (KÖGM) utdelas till individ inom eller utom akademien för synnerligen framstående gärningar inom akademiens ansvarsområde.
Kungl. Örlogsmannasällskapet silvermedalj (KÖSM) utdelas till individ inom eller utom akademien för framstående gärningar inom akademiens ansvarsområde.
Kungl. Örlogsmannasällskapets bronsmedalj i Kvinnoförbundets för Sveriges Sjöförsvars anda (KÖBM) utdelas på förslag från respektive förbandschef i marinen till gruppbefäl, soldater och sjömän i marinen – som utmärkt sig för framstående duglighet och föredömligt kamratskap.
Kungl. Örlogsmannasällskapets hedersomnämnande utdelas till förtjänt individ.
Jag har inte hittat någon information om denna knapp är beviset för att man fått ett hedersomnämnande från Örlogssälskapet.
Från 1999 till 2020 har Örlogssälskapet delat ut 16st guldmedaljer och 33st silvermedaljer. Hur många bronsmedaljer som har delats ut har jag inte hittat några siffror på. Medaljerna tillhör Kategori I – övriga officiella medaljer, och har bärandetillstånd till svensk uniform.
Högtidssammanträdet är då utmärkelser och belöningar delas ut och det genomförs den 15 november varje år, eller den närmaste måndagen. Dvs samma datum som sällskapet stiftades.
Nu till lite smolk i bägaren
På Örlogssällskapets hemsida har de lagt upp fotoalbum från några av högtidssammanträdena,
HÄR.
Generellt ser det rätt bra ut vad gäller falerestiken och följandet av uniformsbestämmelserna. Men det finns alltid lite att förbättra. Som vanligt gör jag inget påhopp på själva personerna på bilderna utan jag vill bara hjälpa till och lära ut så att det blir bättre nästan gång.
Bilderna är tagna från två av högtidssammanträdena 2014 och 2018. Vi börjar med bilder från 2014-års sammanträde.
Kan vara lite svårt att se men medlajerna sitter i fel ordning. Man kan se att NATO medlajen sitter före FMintBM.
Personen i mitten bär originalmedaljer till mässdräkt, vilket är helt ok att göra. Men de är placerade på slaget vilket är fel. Bär man originalmedaljer till mässdräkt så ska de placeras enlig samma sätt som till uniform m/48, i detta fallet. 6-8cm nedaför spettsen på slaget.
Bär man fler halsdekorationer så ska de placeras sida vid sida och inte som på bilden. I detta fall skulle Konungens medalj i 12:e storleken i Serafimerordens färg suttit till vänster om Finlands lejon orden. Det kan vara svårt att få till detta men ett trick är att sy ihope banden så att utmärkelsetecknen hamnar på rätt sätt.
Miniatyrmedaljer ska placeras på slaget på mässkjackan och inte som på bilden.
När man blir tilldelad en utmärkelse så ska man komma "bar bröstad" dvs att man ska inte bära några andra utmärkelser. Detta är för att man inte ska ta bort "vikten" av den nya utmärkelsen utan att den ska glänsa ensamt. Nu kan det vara så att personen som får en utmärkelse inte vet om detta innan de ropar upp namnet. Så kan vara fallet här.
Nu till 2018-års sammanträde.
Personen bär originalmedlajer på fel ställe på mässjackan. Personen kanske inte visste om att han skulle bli tilldelad en utmärkelse därav har han inte "bart bröst".
I Unibest står det att man ska places miniatyrerna på slaget i höjd med knapphålet på mässjackan. På mässdräkter inom marinen så finns det 3st knapphål (inringat) på slaget. Men givetvis är det det övre knapphålet som gäller.
När jag såg denna bild så höll jag på att ramla av stolen. Personen bär kommendörsutmärkelse från en oäkta riddarorden. Denna "riddarorden" hade bärandetillstånd till svensk uniform fram till 2012, då det togs bort. Man kan tycka att någon välvillig person kunde ha sagt till personen att ta av sig utmärkelsen.
Dessa 6 soldater och sjömän har precis blivit tilldelade KÖBM. Stort grattis! Troligtvis visste de innan att de skulle bli tilldelad medlajen, för de har blivit inbjuden till KÖMS just för detta. Då kan man ju tycka att i inbjudan eller när de kom till sammanträdet att någon kunde ha utbildat dessa soldater och sjömän vad som gäller när man blir tilldelad en ny utmärkelse.
Avslutning
Som jag sa inledningsvis ser det rätt bra ut. Det är lite detaljer som ska till för att det ska se bra till jätte bra ut och inte bara rätt bra. Dock så bör KÖMS tillse att inga oäkta ordnars utmärkelser mm bärs på deras tillställningar.
Frågor från författaren:
Är det någon som känner igen de utmärkelser som är inringade? Jag vet inte och är nyfiken på vad de är.
Hör gärna av er till mig.


Det finns framtaget ett brodderi till frackkrage till KÖMS. Stiligt! Det blev godkännt 4 december 1963 av Riksarkivets Heraldiska Sektion. Någon som sett att detta brodderi har använts?
